ODLOČITEV JE VAŠA: Tapecirati ali uporabiti Univerzalno Elastično Pregrinjalo

Naš bivalni prostor je naše vesolje in sami smo njegovi gospodarji. Poskušamo ga organizirati tako, da nam bo kar najprijetneje. V prostoru hkrati potekata dva procesa. Prvi proces povzročamo sami, ko prostor spreminjamo po naših željah in ga preurejamo tako, da v njega dodajamo, odvzemamo ali spreminjamo njegove elemente medtem ko je drugi proces manj odvisen od nas samih in je posledica obrabe opreme v času.

Verjetno se najbolj vidno ta proces staranja odraža prav na sedežnih elementih, saj so ti podvrženi največji frekvenci uporabe. Usnje začne pokati, tekstil začne bledeti in se trgati prav tako mikro tkanina.
Na vrsto pride vprašanje: pretapecirati sedežni element ali kupiti novega.


Splošno pravilo je, da se splača obnoviti star sedežni element v kolikor ima ta neko historično vrednost ali dotrajanost vzmetenja ni tolikšna, da bi bila potrebna popolna zamenjava, ki bi presegala vrednost nakupa novega podobnega elementa.

Če iz obravnave izločimo sedežne garniture in fotelje, ki imajo historično vrednost ( zanje je potrebno pripraviti natančen način restavracije ter poizkusiti najti blago, ki bi bilo kar najbližje originalnemu ), nam ostane v razmislek kaj narediti, ko smo postavljeni pred odločitev: sedežno garnituro je potrebno obnoviti.

Vsekakor je prvi korak izbor blaga za tapeciranje. Toplo priporočam obisk specializirane prodajalne s tapetniškim blagom, saj so navadno tapetniki omejeni v ponudbi blaga in vezani zgolj na enega ali nekaj dobaviteljev. Zavedati se namreč moramo, da ko bomo pretapecirali sedežni element oziroma se bomo odločili celo za pretapeciranje večje garniture močno posegli v naš bivalni prostor in ga z novo tkanino ali usnjem dodobra spremenili.

Vedno je potrebno vzorce blaga prinesti v prostor in preizkusiti ali posamezno blago ustreza našim željam in predstavam.
Potrebno je paziti na pretržno obrabo tkanine, saj nam ta podatek zagotavlja, da bo naša na novo tapecirana garnitura "nova" še kar nekaj let.
Tudi podatkov o vzdrževanju ne smemo zanemariti. Če vemo, da se nam pogosto dogajajo "nesreče" je mogoče smiselno razmisliti o tkanini, ki ima ustrezno zaščito proti politju.
Je naš sedežni element mogoče izpostavljen soncu ali se celo nahaja na terasi, letnem vrtu? Izbirali bomo med kolekcijami  blaga za zunanje tapeciranje, ki imajo ustrezno odpornost na UV žarke in na soncu ne obledijo.
Takih in drugačnih nasvetov je še mala kopica. Prepričani moramo biti, da je sedežni element, ki ga hočemo prenoviti tisti "pravi", tisti v ali na katerem dobro sedimo ali ležimo in ga ne bi zamenjali za nobeno ceno.

No, obstaja še ena možnost oz. "bližnjica" do prenove fotelja ali sedežne garniture.

Univerzalna elastična pregrinjala, ki prekrijejo naše stare fotelje od enoseda, dvo in troseda do kotne garniture. Ker so v primerjavi s pretapeciranjem cenovno ugodne, se jih lahko uporabi tako za namen instant prenove, kot tudi za zaščito obstoječega tapeciranja ob "posebnih" priložnostih, saj so pralne in s tem lahko vzdržljive. Tudi naš hišni ljubljenček bo hitreje našel svoj prostor tam, kjer ga sicer ne bi smel.

Ugodna surovinska sestava v kombinaciji bombaža in poliestra omogoča prijetno sedenja in preprečuje zdrs same prevleke. Bi - elastičnost tkanine pomeni, da je raztegljiva v obe smeri in se tako lahko kar najbolje prilagodi sedežnemu elementu, ki bi ga radi prekrili. Barvna paleta omogoča, da najdemo pravo barvo za naš prostor in razpoloženje.



Kakšna bo torej odločitev?

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zavese DA ali NE?