NARAVNE ZAVESE - pridih narave v prostoru

NARAVNE ZAVESE - pridih narave v prostoru

Izbira zaves iz naravnih materialov je prava odločitev za vse, ki želijo živeti v sožitju z naravo, jo spoštujejo, najdejo v naravi svoj mir in zadovoljstvo.

Predvsem pa zaves iz naravnih materialov ne bodo prezrli vsi tisti, ki v gradnjo hiše vključujejo naravne materiale, ohranjajo zdravo okolje za življenje in kakovost zraka za bivanje v zaprtih prostorih. Četudi ne bomo v potankosti sledili  ideji o zmanjševanju okoljskega odtisa, recikliranja, pridobivanja energije,… se bomo v prostorih z zavesami iz bombaža, lanu, volne, konoplje ali mešanic prijetno počutili.  Lastnosti tkanin za naravne zavese so popolnoma enake kot pri tkaninah za oblačila: imajo prijeten otip, videz in predvsem so zračne.

Vsi, ki prisegamo na naravna vlakna, vemo, da se le ta mečkajo in zahtevajo nekoliko več truda pri vzdrževanju. Hkrati pa je ravno ta vedno malo pomečkani in neurejeni videz lepota naravnih zaves. Da pa bo zadoščeno vsem okusom in tudi tistim, ki si želijo lažjega vzdrževanja, so naravnim vlaknam pogosto dodana sintetična vlakna.  Poliester (PES) in poliamid (PA) sta najpomembnejši sintetični vlakni. 

Zavese iz mešanice naravnih in umetnih vlaken









Vzdrževanje je enostavno, so trpežna, obstojna na svetlobo in se mnogo manj mečkajo kot naravna vlakna. Prav gotovo je pri izdelavi zaves zelo pomembna njihova lastnost, da se ne krčijo. Ravno zaradi naštetih razlogov lepo dopolnujejo lastnosti naravnih vlaken, saj tkanine obdržijo naravni videz, samo vzdrževanje pa je mnogo lažje.


Za izdelavo naravnih zaves lahko uporabimo  bombaž, lan, volno, konopljo, mešanice naravnih vlaken in že omenjene mešanice s sintetičnimi vlakni. Naravnim vlaknom pogosto dodajamo tudi viskozno vlakno, z njim pridobi naravna tkanina lep, svilen lesk. Viskozno vlakno je naravno vlakno, vendar pridobljeno s kemičnim postopkom. Običajno je vir lesna celuloza , pridobijo jo iz lesa smreke, bora, topola, bukve in breze. Ločijo jo od drugih primesi in jo obdelujejo tako dolgo, da jo je mogoče raztaplati in presti vlakna. Tako dobijo viskozni filament, neskončno dolgo nit, ki jo razrežejo na vlakna različnih dolžin.

Zagotovo najbolj preseneti volnena tkanina s svojo mehkobo, lahkostjo in nepričakovano prosojnostjo. Volna so naravna beljakovinska  vlakna sestavljena iz keratina, pridelana iz dlake živali, večinoma so to ovce, včasih koze, lame ali zajci. Ovce se strižejo enkrat letno,sledi pranje s katerim se odstranijo primesi, maščoba in loj. Sledi vlečenje, po katerem lahko dobimo vlakna za debelejše preje in pa česlanje za tanjšo prejo. Sledi predenje, barvanje in tkanje. Volna je sestavljena iz jedra, vezi, trislojnega zunanjega ovoja in luskastega ovoja. Občutljiva je na alkalni medij, zato moramo biti pazjivi pri pranju volne, da se ne skrči in spolsti. Volneno tkanino za zavese je potrebno čistiti v kemični čistilnici. Volnena tkanina pobarvana v zamolklih naravnih tonih v mehko padajoči izvedbi  poudari naravne elemente prostora in mu doda novo vsebino.


Volnene zavese
Lan je bil najpomembnejše vlakno za široko uporabo vse dokler niso pred 300 leti prinesli v Evropo bombaž.  Lan se ob času žetve izruva iz zemlje,sledi sortiranje in sušenje. Suho rastlino osmukajo ali zdrobijo plodove s semeni. Sledi faza namakanja, sušenja, nato ga tarejo, otepajo in češejo. Laneno vlakno je togo, posledično se tkanine mečkajo. Prenese likanje pri višji temperaturi. Tkanine za zavese so predhodno prane, saj se lan pri pranju krči. Lanene tkanine so mehke na otip, se lepo svetijo in so zelo trpežne.

Bombažno vlakno je najpomembnejša naravna tekstilna surovina sveta, njen delež presega 50 %. Ime bombaž je speljano iz dolgih grmičastih vlaken v sadovih bombažnega vlakna, ki so idealna za tekstilno predelavo. Tkanina je mehka, diha, brez težav se pere. Izdelava bombažne tkanine za zavese zahteva predhodno obdelavo za doseganje dimenzijske stabilnosti- preprečuje krčenje tkanine.  Tkanine za bombažne zavese so  lahko tanke, prosojne za lahke zavese in težje tkanine za dekorativne zavese in roloje, oboje v lepi, pestri in sveži paleti barv.

Na koncu pa ne smemo prezreti naravnih zaves iz konoplje. Konoplja je enoletna rastlina, ki raste zelo hitro. Za vzgojo ne potrebujemo nobenih pesticidov, prav tako ne kemikalij za predelavo. Iz teh razlogov konoplja pridobiva na pomenu in jo cenijo predvsem okoljevarstveniki. Konopljina tkanina je močnejša od lanu in bombaža. Na pogled in otip je podobna laneni tkanini, je dobro pralna, deluje antimikrobno in zelo dobro diha.

Z izborom naravnih zaves bomo postali del narave v svojem domu. 

                                                                                                                                                                 
Vzorčniki tkanin
Kolekcije so na voljo v našem 
Salonu Zaves INTERIERING, kjer si lahko sposodite tudi vzorčnike posameznih tkanin.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

ODLOČITEV JE VAŠA: Tapecirati ali uporabiti Univerzalno Elastično Pregrinjalo

Zavese DA ali NE?